Wanneer u last heeft van een ingegroeide teennagel is een niet-chirurgische behandeling vaak voldoende. Wanneer u last houdt van de teen of de ingegroeide teennagel meerdere malen terugkomt kan de arts, samen met u, kiezen voor een chirurgische ingreep als behandeling. Deze chirurgische ingreep is partiële nagelextractie.
Bij een partiële nagelextractie wordt een strookje van de nagel weggesneden.
Wanneer u bij de arts komt voor een partiële nagelextractie wordt de teen eerst gedesinfecteerd en krijgt u twee verdovende injecties. Vervolgens wordt de teen afgebonden met een elastiek. Dit zorgt ervoor dat de bloedtoevoer naar de teen minder is, waardoor de teen makkelijker te behandelen is.
Wanneer de verdoving is ingewerkt zal de huisarts met een speciaal schaartje de nagel inknippen. Het loszittende nageldeel zal vervolgens verwijderd worden. De huisarts zal daarna een wattenstaafje welke in fenol is gedoopt in het nagelbed aanbrengen. Fenol is een vloeistof die het stukje wortel van de nagel af laat sterven. Dit voorkomt dat de nagel weer terug groeit. De wond zal vervolgens schoongespoeld en verbonden worden waarna u weer naar huis kunt.
Enkele aandachtspunten:
- Na de behandeling mag u de voet normaal gebruiken, wel is het handig ruimere schoenen/slippers te dragen. Rust is niet nodig.
- U mag de eerste drie dagen na behandeling niet douchen.
- Na drie dagen mag het verband verwijderd worden. Wanneer dit verband vastgeplakt zit kunt u uw voet het beste even weken in een badje met lauwwarm water.
- Als de nagel rustig blijft en goed geneest is nacontrole niet nodig, maar neem bij twijfel contact op met de praktijk.