Athercoomcyste verwijderen

Talg is een vette ‘huidsmeer’ die uw huid soepel houdt. Soms raakt zo’n talgklier verstopt. De klier zwelt dan op tot een bolletje vol talg. Dat noemen we een atheroomcyste. De cysten komen vooral voor op het hoofd, de nek en de rug.

Een talgkliercyste kan geen kwaad, maar u kunt er wel last van hebben. In dit geval kunt in de cyste weg laten halen. In de meeste gevallen kan de huisarts een atheroomcyste zelf verwijderen.

Bij het verwijderen van een atheroomcyste krijgt u eerst een injectie om de huid rondom de cyste te verdoven. Als de huid gevoelloos is, wordt de cyste voorzichtig weggesneden. Daarna wordt de wond gehecht. De hechtingen moeten vijf tot twaalf dagen blijven zitten, afhankelijk van de plaats op uw lichaam. Met de huisarts wordt afgesproken wanneer de hechtingen verwijderd kunnen worden.

Enkele aandachtspunten:

  • Houd na het hechten de wond minimaal 72 uur droog. Een droge wond geneest mooier. Als u meteen onder de douche gaat, kan de wond infecteren en dan wordt het litteken minder mooi.
  • Laat het verband als het kan minimaal 48 uur zitten.
  • Verwissel het verband alleen als het verband nat of vuil is.
  • Als de wond op uw hoofd zit, wordt er meestal geen verband gebruikt.

Voor het verwijderen van de hechtingen maakt u een afspraak op het spreekuur van de assistente. Zij verwijderd deze door middel van een pincet en een speciaal hiervoor bedoeld schaartje, dit is meestal pijnloos en binnen enkele minuten klaar.

Back to top