Bij het maken van een ECG, in de volksmond ook wel een hartfilmpje genoemd, wordt de elektrische activiteit van de hartspier gemeten. Het ECG geeft veel informatie over het hart, is er bijvoorbeeld sprake van een hartritmestoornis of onschuldige hartafwijking of gaat het om een hartinfarct van jaren geleden.
Bij het maken van een ECG wordt u gevraagd de bovenkleding, schoenen en sokken uit te doen. Nadat u op de behandelbank bent gaan liggen plakt de assistente 10 stickers (elektrodes) op de huid rond de borstkas, beide polsen en beide enkels. Op deze elektrodes worden kabeltjes aangesloten waardoor de activiteit van de hartspier gemeten wordt. Hierbij is het belangrijk dat u zo ontspannen en stil mogelijk ligt. De assistente voert uw gegevens in op het ECG-apparaat en na enkele minuten is het ECG klaar. Het ECG beoordeeld door de huisarts en wordt de uitslag vaak direct met u besproken.
Enkele aandachtspunten:
- Gebruik voor het onderzoek geen bodylotion, zonnebrand of andere vettige producten op de huid rond de borstkas, polsen en enkels. Een vette huid zorgt ervoor dat de elektrodes niet goed op de huid blijven plakken.
- Omdat de elektrodes contact moeten maken met de huid is het soms nodig borsthaar weg te halen. Zorg wanneer u een afspraak heeft voor het maken van een ECG dat de borstkas zo veel mogelijk haar vrij is. Op de afbeelding hier onder wordt aangegeven waar de elektrodes ongeveer geplakt zullen worden.
- Verwijder voordat u voor het onderzoek komt alvast sieraden aan de polsen en enkels. Zo kunnen wij de elektrodes goed plakken en u zo vlot mogelijk helpen.